Karette Karette Kaplumbağaları

| |

Halk arasında Deniz kaplumbağası ve sini kaplumbağası olarak bilinen Karette Karette Kaplumbağaları denizde yaşarlar ve yumurtlama dışında karaya hiç çıkmamaktadırlar. Dünyamızda yaklaşık 106 milyon yıldan beri yaşadığı düşünülen Karette Karettelerin ataları şimdikilere pek benzemiyordu. Değişim süreçleri milyonlarca sene sürmüş ve zamanla ayakları yüzgeç şekline dönüşmüş, kocaman ve ağır gövdeleri yassılara daha hafif bir hal almıştır. Bu sayede su yaşamanı daha elverişli bir vücuda sahip olmuşlardır.

Ülkemizde yaşayan karette karettelerin sırt kabukları ovaldir ve yaklaşık olarak 75 cm boyunda ve 55 cm. genişliktedirler. Başları üçgen biçimini andırır ve oldukça büyüktür. Sırt tarafları kırmızıyı andıran kahverengi alt tarları ise beyaza yakın açık tondadır. Karette karettelerin bacakları yüzmelerine yardımcı olacak şekilde kürek biçimini almıştır ve dış kenarlarında en çok iki tırnak bulunur. Karetteler karetteler oksijeni havadan almalarına rağmen çok uzun süre su altında kalabilmektedirler. Yumurtalarını geceleri kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler ve bir kerede 100 adet yumurta bırakabilmektedirler. Yavrular ise 2 aylık kuluçka döneminin ardından gece vakti yumurtalarından çıkarak denize girerler.

Uzun mesafelere rahatlıkla göç eden karette karettelerin yön bulma duyguları ise çok uzun dönemlerden beri araştırılmaktadır. Daha önce yapılan araştırmalar kaplumbağaların manyetik alanın yoğunluğunu ve açısını bulabildiğini göstermektedir. Bu sayede kaplumbağalar gitmek istedikler yerin boylam ve enlerini bulup belirleyebilmektedir. Yaşam süreleri 100 yıl ile 120 yıl arasında olan bu oldukça sevimli yaratıkları yaşamlarının ortalama 70 senesini denizlerde geçirmektedir. Deniz kaplumbağaları dünya genelindeki ılıman ve geniş kuşak içerisinde yaşamaktadırlar. Hint, Pasifik ve Atlantik Okyanusunun subtropikal ve ılıman sularındaki lagün, estuarin, koy ve denizlerin kıyıya yakın olan kesimlerinde yaşamaktadırlar. Kuzey Amerika’da yaşamakta olan diğer küçük popülasyonlara ise Texas kıyılarında rastlanmaktadır. En büyük yuvalama sahaları Umman’ın Masirah Adası olan bu sevimli hayvanların Akdeniz’deki önemli yuvalama alanları ise Türkiye ve Yunanistan sahilleridir. Kıbrıs’ta da diğerlerine nazaran küçük popülasyonlara rastlanmaktadır. Tunus’ta yuvalama çok nadir İsrail de ise çok daha azdır. Erkek ya da dişi ayrımı erginlik döneminde yapılabilmektedir. Erkeklerin kuyrukları dişilere oranla daha uzundur ve tırnakları arkaya doğru kıvrık haldedir.

Previous

Kaliteli Bir Uyku İçin Hangi Besinleri Tüketmeliyiz?

Pedagogların Bebeğiniz İçin Önerileri

Next

Yorum yapın